Zambisk Malakit

Det skal du vide om Malakit ...

Malakitten kommer fra Zambia og er et grønt kobberholdigt mineral, der findes i jorden sammen med kobber. Kobber forekommer rent i naturen, og er et chalcofilt grundstrof, som danner sulfidmineraler, og forvitrer ved kontakt med ilt eller vand. Og det er denne proces, der resulterer i Malakittens smukke, grønne farve 


 Hvorfor Malakit? 

 Zambia er en af verdens største kobberproducenter, og kobber er i dag også en af Zambias største ressourcer. Kobber står for omkring halvdelen af Zambias eksportindtægter. Kobber og Malakit er derfor en vigtig ressource for Zambias økonomiske og sociale udvikling.


I begyndelse af år 2000 fik mange udenlandske, og særligt kinesiske investorer og statsejet mineselskaber, interesse for Zambias kobberindustri. Selvom kobber har stor betydning for Zambias udvikling, har Kinas indflydelse og investering i kobberindustrien skabt store diskussioner. Flere har kritiseret Kina for at udnytte Zambias ressourcer, og har stillet sig kritisk overfor Kinas manglende støtte af Zambia i landets økonomiske og ikke mindst sociale udvikling. Arbejdsforholdene i de kinesiske selskaber er rapporteret som dårlige og har ført til store protester blandt de zambiske minearbejdere. Mange ønsker derfor, at den zambiske regering skal indføre højere skatter og afgifter for de udenlandske selskaber, men regeringen er bange for at skræmme dem væk. Og det er denne beslutning, der fastholder Zambia i deres dårlige økonomiske og sociale situation, og efterlader landet i stor fattigdom. 


Malakitten er et biprodukt af kobberminedriften, og et mineral som Zambia er særligt kendt for. Den smukke grønne farve alene kunne gøre det for os, men vi mener også, at netop malakitten kan ses som et slags symbol på de oversete ressourcer; præcis som de kvinder vi arbejder sammen med i Zambia.