Musali4Musizani – #KvinderHjælperPiger  


HJÆLP 10 PIGER: Skal menstruation forhindre piger i at få en uddannelse?

 Det mener vi ikke her hos Lahme Kommunikation og Musali. Derfor har vi sat gang i endnu et mikro-initiativ under projekt Musali.  

I Zambia er kvinder og piger i forvejen udsatte, og det er i forvejen mere vanskeligt for en pige at gennemføre en uddannelse end det er for en dreng. Der er mange økonomiske og sociale årsager til dette, men en af de vigtigste er, at ganske få piger har råd til hygiejneprodukter, når de menstruerer. Bind er udenfor de flestes økonomiske formåen, og der er samtidig ekskluderende traditioner overfor menstruerende piger og kvinder. I store dele af Zambia er der en tradition for, at menstruerende piger skal holdes hjemme, og endda, har vi fået fortalt af kvinder i Musali-projektet, en tradition for, at den menstruerende skal sidde udenfor hytten overskrævs på et hul, til menstruationen er slut. De færreste skoler har toiletter eller vaskerum, hvilket betyder, at de planter, der ellers er tradition for at bruge, når man menstruerer, ikke kan bortskaffes og pigen kan ikke vaske sig. Dette betyder, at unge piger mister en uge om måneden af deres uddannelse, og i et skolesystem med mange og tidlige eksaminer betyder det, at pigerne falder fra, ganske enkelt fordi de ikke har økonomi til at købe bind.

DET VIL VI GØRE NOGET VED
 Det er nemlig muligt at sy genbrugelige bind af traditionelle kitenger. En skolepige har brug for: 3 genbrugelige bind, et stykke sæbe, et par trusser og en pung til at have det hele i. 
 

Når bindet er brugt og vasket, skal det hænges til tørre i solen, som er så stærk, at den faktisk brænder de sidste bakterier ud. Vores Musali-kvinder hat sagt ja til at sy bindene og taskerne. 

 Vores mål i første omgang er at hjælpe 200 piger. Derfor har vi modtaget en stak smukke bomuldskitenger, som kan bruges til strandtæpper, duge og ikke mindst til at sy af. Hver gang du køber en af dem, kan vi finansiere en pung med tre bind, et stykke sæbe og et par trusser til hele 10 piger. 

 Menstruationssættene bliver givet til piger fra landdistriktsskoler i Zimba-distriktet. Piger fra landdistrikterne er hårdest ramt af menstruationsfattigdom, da de fleste ngo'er, der arbejder på menstruationshygiejne- og uddannelsesprogrammer, opererer i bymiljøet. Musali-kvinderne vil med hjælp fra District Education Office sørge for uddelingen til de pigerne. 


 Se de smukke kitenger her og vær med til at gøre en forskel. 

 Musali4Musizani Betyder ’Kvinde for pige’. Fordi vi tror på søstersolidaritet og på at voksne kvinder skal række en hånd ud og hjælpe de piger, der har brug for os.